aktuális.......EuroCreativity.......rólunk.......beszámoló.......galéria.......letöltés.......kapcsolat.......AIK-Gyöngyös


 
 

GRUNDTVIG LP

Earth S.O.S through ECO-creativity
Euro-Creativity
projekt ismertető – 2011.08.27.

   


A “Eurocreativity” projekt az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás
(LLP) programjának„Grundtvik” alprogramja által támogatott projekt.

 

Mit támogat az LLP és a Grundtvik?
Az Egész életen át tartó tanulás programja gyerekkortól időskorig teljes mértékben lefedi az élethosszig való tanulást. A négy szektoriális alprogram közül a Comenius a közoktatást, az Erasmus a felsőoktatást, a Leonardo a szakmai képzést (a felsőoktatási szint kivételével), a Grundtvig pedig a felnőttoktatást támogatja.

A Grundtvig alprogram célja, hogy európai együttműködési tevékenységek révén elősegítse a felnőttoktatás európai dimenziójának kialakulását. A felnőttoktatás minőségének és hozzáférhetőségének javítása által a Grundtvig hozzájárul ahhoz, hogy a felnőtt tanuló teljes értékű, aktív tagja lehessen a társadalomnak, bővüljenek a más kultúrákról szóló ismeretei, életminősége, és munkaerő-piaci esélyei javuljanak. A program értelmezésében felnőttnek számítanak a 25 év feletti személyek, valamint azok a 25 év alatti fiatalok, akik nem részesülnek közép- vagy felsőfokú képzésben. A Grundtvig elsősorban a szakmától független, általános ismeretek oktatását tűzi ki céljául.

A „Eurocreativity” projekt ún. „LearningPartnership” keretében valósul meg. A Tanulási kapcsolat projektek célja a felnőttoktatással (is) foglalkozó szervezetek európai szakmai kapcsolatainak megalapozása nemzetközi projektmunkán keresztül. A Tanulási kapcsolat projektek a részt vevő partnerek közös érdeklődésére alapozott, folyamatorientált együttműködések, melyek lehetővé teszik a felnőtt tanulók aktív részvételét is.Az együttműködés célja a felnőttek tanulási képességének fejlesztése, amely révén az egyén képes felismerni a személyes és szakmai fejlődéséhez szükséges tanulási igényét, valamint kiválasztani és eredményesen kihasználni a számára megfelelő tanulási lehetőségeket.

A „Eurocreativity” projektben résztvevő nemzetközi partnerség. Résztvevő országok: Litvánia, Olaszország, Törökország, Magyarország

  • Semiotiniutyrimucentras (LT)
  • Olur Halk Egitimi Merkezi(TR)
  • AGAT Associazione Geografica per l‘Ambiente e il Territorio(IT)
  • Zöld Hullám Közhasznú Természetbarát Egyesület (HU)


Összefoglaló

A föld éghajlata változóban van. A legtöbben úgy hiszik, semmit nem tehetnek ez ellen, azonban vannak néhányan, akik más nézőpontból látják a dolgokat. Ezek az emberek különböző kampányokban vesznek részt és a változáshoz köthető projekteket indítanak – ilyenekből jó néhány már megvalósult. A társadalom egyre jobban ismeri a környezetvédelem jelentőségét, a klímaváltozás fontosságát, a magas fokú környezetszennyezés ártalmait. Azok az emberek, akik tisztában vannak ezekkel, részt kell vegyenek a változások elindításában, de legtöbször nem tudják, hol kezdjék. Szükségük van bizonyítékokra, hogy hozzájárulásuk,részvételük  az ügyhöz/ben igenis számít.

A projekt fő célja, hogy a fiatal felnőttek figyelmét felhívja a környezeti problémákra, innovatív és kreatív módszerek felhasználásával, valamint az interkulturális élmények megosztása segítségével. Fontos, hogy megmutassuk, nem csupán specifikus, vagy nagy környezetvédelmi szervezetek (Greenpeace) tudnak tenni földünk megóvásáért. Mindannyian, eco-kreatív és innovatív öko-művészetekkel képesek vagyunk tenni, és terjeszteni az SOS Föld üzenetét: interkulturális szemináriumokon, különböző eco-kreatív tevékenységek és workshopok által, véleménycserével.

Fő célcsoportunk kreatív felnőttek és művészek, akik aggódnak környezetükért.


Konkrét célok:

  • kreatív felnőtt és művészek összehozásakreatív ötletek kidolgozása céljából, melyek környezetvédelmi problémákra nyújtanak kreatív megoldásokat „öko-művészet” formájában.
  • fiatal felnőttek képzése az „öko-művészet” használatára mindennapi életükben
  • vitaindítás mind a helyi, mind a nemzetközi közösségben mely alkalmat ad a partnerek és résztvevők tapasztalatcseréjére környezeti problémákat illetően
  • környezetvédelemmel kapcsolatos művészeti alkotások létrehozása mely megmutatja a környezettudatos kreativitás fontosságát és reprezentálja az azt létrehozó helyi közösséget.
 

 
 

EuroCreativity project

A great source of ideas - project book

 
 

 
 

EuroCreativity project

Final project "Earth S.O.S. through Eco- Creativity" video

https://www.youtube-nocookie.com/embed/MQy8mQ4OR44

 
 

 
 

EuroCreativity project

ECO-Creativity – IV. nemzetközi találkozó
2013. június 6-8. (csütörtök-szombat)

A két éves nemzetközi Eco-creativity pályázatunk utolsó találkozój, amikor mi láttuk vendégül
olasz, litván és török partnereinket. A workshop helyszíne egy öko-falu Gömörszőlős volt.

 
 

 
 

EuroCreativity project

Papírbrikett készítés

...
Az egész album a képre kattintva, előre ugró ablakban jelenik meg!

 
 

 
 

EuroCreativity project

Kerékpár felújítás
II/2

...
Az egész album a képre kattintva, előre ugró ablakban jelenik meg!

 
 

 
 

EuroCreativity project

Kerékpár felújítás
II/1

...
Az egész album a képre kattintva, előre ugró ablakban jelenik meg!

 
 

 
 

EuroCreativity project

Mud in Hungary – vályotábor
Somogyhárságy, 2012.07.09-15.

......
Az egész album a képre kattintva, előre ugró ablakban jelenik meg!

 
 

 
 

EuroCreativity project

Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete – alkotótábor
Debrecen, 2011.10.31. - 11.05.

...
Az egész album a képre kattintva, előre ugró ablakban jelenik meg!

 

Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete – kiállításmegnyitó
Debrecen, 2012.01.18.

...
Az egész album a képre kattintva, előre ugró ablakban jelenik meg!

 
 

 
 

EuroCreativity project

Land Art – Művészet a környezeti szemléletformálásban
Parádfürdő, 2011.10.22. – gyakorlatvezető Bernáth Alex fotóművész (FÖKKE)

Az EuroCreativity projekt fő célja, hogy kreatív módszerek felhasználásával felhívja a fiatal felnőttek figyelmét a környezeti problémákra. Fontos, hogy megmutassuk, nem csupán specifikus, vagy nagy környezetvédelmi szervezetek (Greenpeace) tudnak tenni földünk megóvásáért. Eco-kreatív és innovatív öko-művészetekkel Mi is képesek vagyunk terjeszteni az „SOS Föld” üzenetét: szemináriumokon, különböző eco-kreatív tevékenységek és workshopok által.
A Land Art nem általánosan ismert és használt kifejezési forma, de természet iránti elkötelezettsége révén egyre karizmatikusabban keresi helyét a környezeti nevelés palettáján.

...
Az egész album a képre kattintva, előre ugró ablakban jelenik meg!

 
Ízelítő az előadásból ... és a gyakorlatról

 

"Magyarországi ökofalvak és kistelepülések fenntarthatósági mintái" előadás
Parádfürdő, 2011.10.23. – előadó Bernáth Alex fotóművész (FÖKKE)

Az előadás számos fontos területét mutatja be a hazai alternatív kezdeményezéseknek.

A fenntarthatósági eszme és annak gyakorlatának fontos össztársadalmi sarokköve fogalmazódik meg az ENSZ programjában:
Az Évtized programja arra ösztönzi az országokat, hogy a fenntartható fejlődés fogalmát és elveit építsék be
az oktatási rendszerükbe és minden tanulási folyamatba. Gondolkodásés viselkedésbeli változással – melynek fontos eszköze
a tanulás – jövőnk fenntartható lehet.

 
 

 
 

Eco-Creativity – nemzetközi projekt a környezetvédelemért

Manapság sok olyan termék, melyet ötven vagy száz évvel ezelőtt nem használtunk, mindennapi életünk részévé vált. A piaci szereplők előnyt kovácsolva ebből vonzó csomagolások segítségével kívánják termékeik eladásait növelni; napjainkra a csomagolások anyagaiból keletkező szemét komoly problémává vált.

Ezzel párhuzamosan a társadalom környezettudatossága is nő. A kreativitás az egyik legkellemesebb folyamat életünkben, mely magával ragadja az embert. Az öko-kreativitás nem más, mint bolygónk aktív védelmében való részvétel képzelőerőnkből táplálkozó, szokatlan tevékenységeken keresztül. A Litvániából, Törökországból, Olaszországból és Magyarországról származó jó gyakorlatok bizonyítják, hogy a környezetvédelem kreativitással párosítva kitűnő eredményekhez vezet.

Az öko-művészet mindennapi életünkben változatos formákat ölt, mint a használt textíliákból készült rongybabák, felhasznált gyufákból készült képkeret, söröskupakokból készült szobrok, színes, festett autógumik a kertben, használt lábbelik felhasználása installációkban, stb.

Törökországban például kukoricacsuhából és újrafelhasznált textíliákból készítenek szőnyeget, ágytakarót. Néhány jó gyakorlat egyre népszerűbb a török nők körében, akik iskolákban találkoznak kézműves tevékenységüket gyakorolni. Régi textíliákat hasznosítanak újra, hagyományos motívumokkal díszítve azokat, melyeket cipős dobozokra feszítve a mindennapi életben számos dologra használható tárolót kapnak.

Magyarországon a „land art” – amit a legjobban talán „zöld” művészetként lehet leírni – a környezetvédelem szándékait és a művészeti gondolkodásmódot ötvözi. E művészeti formát bárki gyakorolhatja, hisz az egyetlen alapvető követelménye a nyitottság a természet szépségei felé. A land art hatékonyan képes gondolatok és problémák megjelenítésére, alkalmassá téve a technikát a városi lakosság érzékenyítésére a természet ősi értékei iránt.

A land art 1967-ben született, de gyökerei a harmincas évekig vezetnek vissza a zöldebb városokat célzó Bauhaus építészeti stílushoz. Walter Gropius – Bauhaus építész – városi land-artról álmodott, zöld tetőteraszokkal. A land-art gyakorlása növeli a problémamegoldó képességet, tiszteletre tanít a környezettel szemben, türelmesebbé tesz; megtanít minket toleránsabbnak lenni embertársainkkal szemben.

A Zöld Hullám Egyesület két napos műhelytalálkozót szervezett a FÖKKE-vel együttműködésben. A találkozó célja az előzőekben bemutatott technika népszerűsítése volt. A résztvevők a délelőtt folyamán elméleti áttekintést kaphattak a technikáról Bernáth Alex tolmácsolásában, melyet beszélgetés követett a technika értékeiről és lehetséges felhasználási módjairól. A délután folyamán a résztvevők maguk is kipróbálhatták magukat e művészeti forma gyakorlásában a közeli erdőben. Az este folyamán a résztvevők értékelték munkájuk gyümölcsét.

Annak ellenére, hogy a technika hatékony városi környezetben is, valódi eredményeket a civilizáció által érintetlen természetes környezetben kaphatunk. A technika maga a területen található tereptárgyak átrendezésén alapul, melynek célja ezek felhasználásával művészeti mondanivaló tükrözése. Legyen az városi vagy természetes környezet, a land art valami új létrehozását célozza valami meglévőből. Állatok által ásott lyukak, kiemelkedések a földből, levelek, fadarabok, kövek, vízmosások – ezek mind felhasználhatóak.

A litvániai workshop a fogyasztás kérdéskörét járja körül. Korunk egyik legaktuálisabb problémája – a fogyasztás által generált folyamatos növekedés és ennek következményei evidensek: a növekvő mennyiségű hulladék, a gyártás által generált környezetszennyezés, folyamatosan újratermelődő igény az erőforrásokra és azok felhasználására. A folyamatos vásárlással az egyének a fogyasztás csapdájába kerülve otthonukat elárasztják szükségtelen eszközökkel.

A Semiotic kutatóintézet által szervezett „Ecology, born through creativity” c. workshop megálljt parancsol a szükségtelen fogyasztásnak. A kreatív workshop a konzumerizmus csökkentését célozta a bevont önkéntesek segítségével. A résztvevők megtanulták, hogyan készíthetnek különleges ajándékokat és belsőépítészeti dekorációt régi szoknyák vagy pólók felhasználásával, izgalmas ötleteket gyűjtve és hasznos képességeket szerezve. Remélhetőleg elgondolkodnak a vásárlás alternatíváján és néhány, minden otthonban megtalálható kellék (gombok, tű, cérna, régi ruhák, és persze kreativitás) felhasználásával egy új dolgot hoznak létre.

A workshop-ot 2012 Február 23-án tartották Panevezys-ben, de beszámolt róla többek között a Litván Állami Televízió, a „Sekunde” napilap és az egyik legnagyobb litván hírportál, az alfa.lt.

A hatékony környezetvédelmi eredmények elérése érdekében meg kell szólítanunk a teljes családot, melyre az egyik legjobb példa Litvániában az „Eco-things” fesztivál, melyet évente szervez meg egy, a természettel harmóniában élő hattagú család. A fesztivál alapötletét a családok közötti kommunikáció fontossága hozta: a környezetvédelem az apropót adja. A fesztivál helyszíne a család lakhelyétől nem messze fekvő kis falu.
Kreatív műhelyek kerülnek megrendezésre a hétvége alatt, melyek például hangszerkészítés, szabás-varrás, mely során ruhák, különleges hangszerek, még újrafelhasznált anyagból készült pelenka is született.

 
 

 
 

Környezetvédelem a művészetben, avagy újrahasznosítás és alkotás
– változtassuk meg a világot

A világ megváltozásának lehetősége valójában csak akkor lesz igazi lehetőség, ha nem csak beszélünk a környezetet érintő problémákról, hanem ha az emberek, családok viselkedésébe, napi rutinjába ténylegesen beépül a környezetvédő magatartás. Ez a véleménye a „Earth S.O.S through ECO-creativity“ névű Grundtvig projektben együttműködő olasz, litván, török és magyar szervezeteknek.

A partnerek tanulmányainak sora mutatja be, hogy annak ellenére, hogy a környezetszennyezésről széles körben – a politikában és a médiában – folytatnak eszmecserét, ezek eredménye elhanyagolható. Úgy tűnik, hogy az emberek többsége hozzászokott a rémisztgetéshez, amikor környezetszennyezésről van szó, már nem hisznek ezekben, sőt elkezdtek elutasítóan viselkedni, és azzal nyugtatják meg lelkiismeretüket, hogy lehetetlen mindenen változtatni. Azonban a változás csak akkor lehetséges ha minden egyes ember elkezd felelősséget vállalni cselekedeteiért.

A felelősségvállalást bátorítani lehet például a kreatív megoldások alkalmazásával, valamint mindennapi működésünk megváltoztatásával. A partnerek tapasztalatai megmutatják, hogy a környezetvédelmet előtérbe helyező gondolkodás hegyeket képes megmozgatni: érdekes, kreativitásra ösztönöz, és anyagi értelemben is megéri.

Hogyan lehet a régiből újat varázsolni

Az anyagok, mint a papír, a szövet, a műanyag, stb. eredeti rendeltetésükön kívül más célokra is felhasználhatóak.

A Gondolkodj Zölden! - Egy kreatív dizájn műhely és a  Cechas.com környezetvédelmi programja  2008 óta működik együtt. Programjuk lényege egy rövid szlogennel leírható, „Dolgozz egy élhetőbb világért” . A kreatív gondolkodású csapat a papír újrahasznosítási lehetőségeivel foglalkozik, és másokat is arra bíztatnak, hogy tegyenek hasonlóképpen.
Az egyik kreatív foglalkozásukon azt tanulhatjuk meg, hogy a régi, felesleges posztereket, különböző események szóróanyagait hogyan használhatjuk fel, hogyan készíthetünk belőlük például ajándéktartó táskákat, vagy más kiegészítőket. A résztvevőknek nincs is másra szüksége csak ragasztóra, anyagokra, ollóra és némi fantáziára. A posztereket csíkokra vágjuk, és különböző módon összefonjuk őket. A személyre szabott újrahasznosított táskák, szatyrok, akár általánossá is válhatnak, felválthatják a hagyományos, standardizált szatyrokat.

A másik Litván példa a patchwork, ami manapság a legáltalánosabb újrahasznosítási mód, mert környezetvédelmi és praktikussági szempontoknak is megfelel. A patch work vagy folt varrás olyan módszer, ami lehetővé teszi, hogy a megunt vagy elhasznált ruhákat környezetbarát módon alakítsuk át valami szép háztartási holmivá, vagy gyermekjátékká, ajándékká, vagy éppen pénzkereseti forrássá. Egy takaró összeállításához csak egy tűre és két vagy akár többféle anyagra van szükség, amiből el lehet készíteni apránként az egészet, életre keltve az elhasznált anyagot. A steppeléssel létre lehet hozni valami újat, miközben remekül szórakozunk. Törökországban hasonló módszereket használnak, hogy létrehozzanak az eredeti tárgyhoz képest valamilyen teljesen mást. Az az elnevezés, hogy Damal baba,a legtöbb embernek nem mond semmit, míg azok a kevesek, akik hallottak róla elsőre egy kis településre gondolnak, ami Törökország északkeleti részén, Ardahan tartományban Posof körzetében van.  Fidan Atmaca – a baba kitalálója -Damalban született és nevelkedett. Gyermekkorában saját magának készített babákat fából és különböző szövetekből. Találékonysága tette azzá az emberré akivé vált, és egyáltalán nem meglepő, hogy képzett varrónő és ruhakészítő lett. Szakterülete e a helyi népviselet, amelyről híressé vált. Egyre több ember keresi fel, és egyre több megrendelést kap. A széleskörű érdeklődés a tradicionális ruhák iránt, arra sarkalta, hogy egyszerű, kézzel készített babákat készítsen, amelyek az autentikus hatás érdekében a megfelelő részletességgel vannak elkészítve és felöltöztetve. Napjainkban már 65 helyi fiatal nőt foglalkoztat.

Válasz az igazi változásra, beleértve a lakóközösséget

A litván és a török példák csak kiragadott részletek, abból amit még tehetünk a környezetünkért. Nagyobb eredmények is elérhetőek a közösség bevonásával, ahogy azt bemutatja egy magyar példa. A Zöld Hullám Egyesület bicikli „újra”-készítő műhelyén 10 résztvevő szedte darabokra a bicikliket. Eltávolították a régi festékréteget, és rozsdát, megtisztították a vázat és újrafestették őket. Az eredeti elképzelés az volt, hogy ezzel a tevékenységgel, a közös céllal mobilizálják a közösséget, és a használt, kidobásra szánt bicikliket újra útra-késszé tegyék. Ez nem csak azt teszi lehetővé, hogy megvédjék a természetet, hanem felhívja a figyelmet a környezetkímélő utazási módokra is.

Egy másik ötletük a közösségépítésre a vályog építkezés. A vályog egy nagyon régen használt, hagyományos anyag a házak építésére. Ha kedved támad meglátogatni a magyar vidéket, falvakat, akkor láthatod, hogy a házak 60-70%-a agyagból készült. Ez egy nagyon hasznos, praktikus anyag, természetes anyag, ami alkalmazkodik a helyi időjáráshoz, vagyis télen a vastag falak megtartják a meleget, nyáron pedig kellemes hűvös menedéket biztosít.

Az agyagtégla csak organikus anyagokból készül, úgy mint agyag, szalma, trágya és víz. A fenntartása egy ilyen épületnek szintén elég egyszerű és költségkímélő, mivel csak némi sárra van szükség a tatarozáshoz, aztán pedig 2-3 évente egy tisztasági meszelésre. A házak felépítése pedig azért volt különleges, mert általában egy közösséget összehozó eseménynek számított.

A Zöld Hullám Egyesület a projekt során egy 40 fős táborozást is szervezett Somogyhárságyon (Vályogtábor). A résztvevők maguk választották meg, hogy az elsajátított technikákból mit valósítanak meg. Készíthettek kreatív tárgyakat, vagy akár húsok, kolbászok füstölésére alkalmas eszközöket. A célja ennek az egy hetes tábornak az volt, hogy a résztvevők megismerkedjenek vagy felelevenítsék az ősi magyar hagyományokat, és elérhetővé tegyék azok előnyeit természetes és hagyományos anyagok felhasználásával.

Szemétből lehet műalkotás -  Fatto di Scarto

Ez az olasz példa arra irányul, hogy azt a hozzáállást változtassa meg, ami környezetünkért való egyéni felelősség vállalás és a gondolkodás helyett az azonnali hárítást váltja ki. A  Fatto di Scarto nagyjából azt jelenti, hogy „Hulladékból készíteni.”, ami egy programsorozat elnevezése is volt egyben. Ennek során a cél az újrahasznosítás, az átalakítás és a kísérletezés volt, olyan régi és új anyagokból, amelyek helyének újraképzelése hozzásegítette a művészeket, alkotókat ahhoz, hogy üzenjenek a külvilágnak a fenntartható életvitelről és gyakorlatokról. A műhelyfoglalkozások a  Tuscany régióban, Arezzo városában kerültek megrendezésre, melyeken a résztvevőket arra ösztönözték, hogy használják fantáziájukat, és hozzanak létre új eszközöket, műalkotásokat.

Sauro Montecchi, a program kitalálója fontosnak tartja, hogy megkülönböztessük az újrahasznosítást az újra használattól. Ez utóbbi ugyan is azt jelenti, hogy már az eredeti célját be nem töltő tárgyat valami másra használjuk, például egy tálat vagy kancsót – ha már konyhai használatra alkalmatlan- kidobás helyett használhatjuk virágtartónak is. Ezen kívül az újrahasznosítás újabb erőforrások bevonását kívánja meg, mivel a tárgy alapvető célján kívánnak alakítani, tehát igénybe veszi az alkotó munka idejét, elektromosságot, és új anyagokat. Ezeknek van költségvonzata, így ha az újrakreált tárgynak csak rövid életciklusa lesz, akkor tulajdonképpen nem is volt értelme elkészíteni. Sok esetben az újrahasznosítás csak még több hulladékot, és szennyezést termel, ezért fontos, hogy mérlegeljünk, és nem csak gazdasági, hanem környezeti szempontokat is vegyünk figyelembe ennek során.

Ezeken a példákon keresztül szemléltetve szerettük volna az olvasónak bemutatni, hogy milyen sok lehetőség van a környezetvédő életmódra bárki által alkalmazható módon.

A jó gyakorlatokat gyűjtötték az „Earth S.O.S. through Eco-Creativity” című Grundtvig programban: Emiotiniu Tyrimu Centras (Semiotics research centre), Olur Halk Egitimi Merkezi (Olur Public Training Centre), AGAT Associazione Geografica per l‘Ambiente e il Territorio (Geographical Association for Environment and Land), Zöld Hullám Közhasznú Természetbarát Egyesület (Charity Association “Green Wave”). A programot támogatta az Európai Bizottság. A cikk a szerzők szemléletmódját tükrözi, az Európai Bizottság és a támogató ügynökség nem tehető felelőssé az abban foglaltakért.
 
 

aktuális..........EuroCreativity..........rólunk..........beszámoló..........galéria..........letöltés.........kapcsolat..........AIK-Gyöngyös